Karotenoidy - poklad pre zdravie + recept na batátovo mrkvovú polievku
Príroda je plná farieb a to nie hocijakých. Pigmenty, ktoré ovociu a zelenine dodávajú špecifickú farbu, zďaleka nie sú "iba" farbivom. Jedná sa o naozaj výnimočne silné prírodné antioxidanty, ktoré sa v organizme ukladajú, alebo chemicky premieňajú a pre nás - ich konzumentov - majú pripravenú celú škálu benefitov. Medzi takéto pigmenty patria aj karotenoidy.
Karotenoidy nám doposiaľ stále neodhalili všetky svoje tajomstvá. Veda pozná približne 800 druhov, vieme, že náš organizmus ich nedokáže syntetizovať (umelo vytvárať) a vieme aj to, že bojujú proti voľným radikálom. Medzi najznámejšie karotenoidy patrí jednoznačne karotén (betakarotén a alfakarotén), či lykopén a luteín. Karotenoidy v zelenine a v ovocí spoznáte ľahko - sú totiž "dodávateľom" sýtočervenej, oranžovej, alebo žltej farby. Jeden druh ovocia, či zeleniny obsahuje často viac ako 1 druh karotenoidov, alebo iných pigmentov.
Načo sú mi dobré karotenoidy?
Ako sme už spomenuli, karotenoidy zohrávajú veľkú úlohu pri "chytaní" voľných radikálov, ktoré spôsobujú štrukturálne zmeny v bunkách a ich následné poškodenie a nádorové bujnenie. Ochraňujú nás pred mnohými druhmi rakoviny, predovšetkým pred rakovinou pľúc, kože a krčka maternice (takže žienky, šup s nimi na tanier!). Väčšina z nás vie o karotenoidoch ako o látkach, ktoré prispievjaú k zdravému zraku. A je tomu naozaj tak - chránia oči pred silným slnečným žiarením (ani náhodou však nenahrádzajú vaše slnečné okuliare!), sú dôležité pre správnu funkciu zraku, ochraňujú rohovku pred prasknutím, či šošovku pred vysýchaním a napríklad lykopén vo vyššom veku zabraňuje poškodeniu sietnice.
Niektoré druhy sa v organizme premieňajú na vitamín A (predovšetkým betakarotén), ktorý sa považuje za vitamín krásnej pleti. Nie nadarmo u nás nájdete výživový doplnok Clear skin (teda čistá pleť), ktorý je práve na základe karotenoidov. Vitamín A má sám o sebe množstvo benefitov, treba však podotknúť, že tehotné ženy si na jeho nadmerný príjem musia dať pozor. To však neplatí pri takejto premene z betakaroténu na vitamín A. Takto "vzniknutý" vitamín A a jeho nadmerný príjem nemá negatívny dopad na nervovú sústavu plodu.
Ďalší vcelku známy fakt o karotenoidoch, najmä o betakaroténe, je skutočnosť, že chráni pokožku pred spálením slnkom. Možno si ho mnohí doprajete práve pred dovolenkou a veru, robíte dobre. Netreba však nič preháňať, pokožka sa pri vysokých dávkach môže sfarbiť do oranžova, čo síce nie je nebezpečné, no ani žiadúce. Netreba zabúdať ani na priaznivé účinky karotenoidov na srdce a cievy. Blokujú tvorbu LDL a sú účinné pri prevencii akútnych srdcových chorôb.
Ako z karotenoidov "dostanem maximum"?
Karotenoidy pre svoje vstrebávanie potrebujú tuk, v ktorom sa rozpúšťajú. Takže bez kvalitného oleja to nepôjde. Ich vstrebateľnosti tiež prospieva tepelná úprava, naopak uskladňovanie ovocia a zeleniny spôsobuje postupnú stratu karotenoidov.
Najlepšie zdroje karotenoidov
Mrkva, rajčiny, červená dyňa, čučoriedky, červená paprika, marhule a dokonca i špenát!
Batátovo mrkvová polievka plná karoténoidov pre krásnu pleť
Potrebujete:
1 malú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
čili papričku (podľa chuti)
4 stredne veľké mrkvy
1 menšia mrkva na opekanie
1 veľký sladký zemiak
zázvor vo veľkosti palca na ruke
čierne korenie
soľ
kurkumu (Kiki Health prémiová kurkuma v prášku)
olej
cca 1,5l zeleninového vývaru
tekvicové jadierka
Dobra prípravy aj s varením cca 30 minút.
Postup:
Cibuľu, strúčiky cesnaku, zázvor a čili papričku nakrájame na malú kúsky a mierne opečieme na rozohriatom oleji. Zasypeme kurkumou, čiernym korením a soľou a prisypeme na kocky nakrájané mrkvy a batáty. Všetko spolu opekáme približne 3 minúty. Zalejeme horúcim zeleninovým vývarom (aby sme nepredlžovali čas varenia) a necháme variť. Ku koncu varenia si na panvici začneme na oleji dozlatista opekať na krúžky nakrajánu mrkvu a batáty. Po vypnutí panvice prisypeme tekvicové jadierka. Keď sú mrkva a zemiaky mäkké, odstavíme polievku z ohňa a všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom alebo v mixéri. Ak sa vám polievka zdá hustá, pokojne pridajte vodu, alebo vývar. Polievku ochutnáme a prípadne dochutíme podľa chuti korením a soľou. Podávame s opečenou mrkvou, batátmi a tekvociovými jadierkami.
Dobrú chuť!
Zdroje článku:
Liečivá sila vitamínov a mierálnych látok - Jarmila Mandžuková
recept - náš vlastný :)
obrázky: canva, unsplash.com