Nafukovanie a plynatosť – problémy, o ktorých sa nehovorí

 

      Môže to mať rôzny začiatok. Ráno sa zobudíte s plochým bruchom, všetko je OK, kráča sa vám ľahko, cítite sa ľahko. Dokonca i po poslednom položení vidličky na obednej prestávke sa všetko zdá byť v úplnom poriadku. A potom – BUM!!!! Brucho sa vám nafúkne, začínate mať pocit na prasknutie, nohavice sa na páse zdajú o 2 čísla menšie (nenápadne za stolom rozopínate vrchný gombík), neviete sa usadiť, mrvíte sa. A akoby to nestačilo, nafúknuté brucho nie je žiaden samotár a často si so sebou prinesie zopár kamošov – plyny, kŕče, bolesť. Hurá, párty, na ktorej sa vy cítite ako zneužitý hostiteľ, sa môže začať. Lenže v prvom rade si položme otázku – kto koho „zneužil“? Asi ťažko to prišlo „iba tak samo od seba“. V minulom článku sme sa venovali bolesti brucha, dnes pôjdeme cielene po príčinách nafukovania , poradíme vám, ako sa ho zbaviť, ako sa vyvarovať nafukovaniu a ako pochopiť čo a prečo sa deje v našom nafúknutom balóniku. Pretože povedzme si to narovinu – nadmerné nafukovanie a plynatosť patrí k jedným z najčastejších problémov tráviaceho traktu, ktorý trápi ľudí v rôznom veku, no stále je to téma, ktorú nenačnete len tak pri kávovare v práci.

 

      Poďme na to poporiadku. Nafukovanie samo o sebe nie je zlé. Po niektorých potravinách (a spôsobe jedenia, čítajte ďalej a pochopíte) zväčša navštívi každého a časom odíde. Problém nastáva, keď nafukovanie pretrváva, prináša so sebou zmeny, chorobu, diskomfort, plynatosť alebo ak je dôsledkom choroby.

 

Aké sú príčiny nafukovania?

 

      Nafukovanie môže a nemusí byť sprievodným javom inej – omnoho serióznejšej choroby. Nechceme, aby ste v tomto článku hľadali diagnózu a zostali po dočítaní vystrašení. Treba však vedieť, že nafukovanie môže byť iba špička ľadovca , prípadne „zásterka“ niečoho iného. Aké sú najčastejšie choroby, ktoré môžu spôsobovať nafukovanie?

 

  • syndróm dráždivého čreva

  • potravinová intolerancia (nediagnostikovaná celiakia, laktózová, fruktózová intolerancia...)

  • SIBO = syndróm bakteriálneho prerastenia v tenkom čreve

  • chronická zápcha

  • gastroparéza = porucha vyprázdňovania žalúdka

  • zápalové ochorenie čreva

  • rakovina

  • Crohnova choroba

  • ulcerózna kolitída

  • a mnohé iné...

 

Nafukovanie a plynatosť

 

      Vedeli ste, čo je meteorizmus? Nie, nemá to nič spoločné s na Zem padnutým kozmickým telesom. Je to označenie pre nadmerný objem plynov v čreve. A ak tieto plyny naše črevo nadmerne opúšťajú, hovoríme o flatulencii (flatus = 1 ks odchodu plynu). Teraz prichádza na rad otázka – kedy hovoríme o nadmernej flatulencii? Podľa väčšiny zdrojov je to do 15 flatusov denne (pre obe pohlavia). Ak už je to viac ako 20 denne, jedná sa o nadmernú flatulenciu a teda problém, ktorý treba riešiť. Najmä ak:

 

  • sa jedná o plyny so zápachom

  • hlasné vetry

  • sa pridá grganie

  • pociťujete aj bolesti a kŕče, prípadne tlak v bruchu

  • to začne mať aj časté zvukové prejavy

     

      Nie vždy je to však také vážne. Nafukovanie a plynatosť môžu mať aj veľmi prozaický pôvod. Tu sú tie najčastejšie (nájdete ten svoj?)

 

  • žuvanie žuvačiek

  • hltavé jedenie a jedenie v strese. Všetko treba dostatočne požuť!

  • hltavé pitie, pitie slamkou a pitie sýtených nápojov

  • jedenie príliš horúcich/studených jedál a pitie takýchto tekutín

  • prejedanie sa

  • narušenie črevnej mikrobioty = dysbióza

  • konzumácia umelých sladidiel (čítajte pozorne etikety a sledujte svoje reakcie na umelé sladidlá)

  • konzumácia FODMAP sacharidov

  • nadmerný príjem sladkostí, či vlákniny

  • nevhodné kombinácie jedál (mliečna bielkovina a cukor)l a experimentovanie s jedlom

  • konzumácia určitých potravín – kapusta, kaleráb, karfiol, strukoviny, brokolica, kel... (avšak tieto potraviny sú zväčša démonizované omnoho viac, ako si zaslúžia)

  • pitie smoothies – vysoká koncentrácia určitých látok a priveľa zložiek môže byť niekedy na škodu, rovnako, ako množstvo vzduchu, ktoré vzniká pri príprave

     

      Nafukovanie a plynatosť, pokiaľ pretrvávajú, by sa nikdy nemali prehliadať. Je to v povahe človeka, zvykať si na takéto životné podmienky, ale to je chyba! Nie, naozaj nie je normálne žiť s večne nafúknutým bruchom plným plynov a treba sa trochu obetovať (v zmysle zrejme bude treba niečo zmeniť). Pozorujte sa a pokúste sa zistiť, kedy k nafukovaniu dochádza -  ihneď po jedle, krátko po jedle, večer, na druhý deň...? Je sprevádzané kŕčmi, bolesťou, hnačkou, zápchou, plynmi, plynmi, ktoré zapáchajú...? Uľaví sa vám po návšteve toalety? Znie to trochu komicky, ale častou príčinou bolestí môže byť aj zadržiavanie plynov. Ak máte nafúknuté brucho, plynov až-až a vy ich zadržiavate (lebo práca, kolegovia), večer sa váš stav naozaj môže výrazne zhoršiť. Pripravte si odpovede na tieto otázky a pri návšteve lekára ich zo seba vychrľte – či už sa lekár spýta, alebo nie. S informáciami od vás a s vyšetrením od neho budete opäť raz bližšie k riešeniu.

 

                Mimoriadne pozorní by mali byť najmä ľudia vo vyššom veku. Ak sa objaví náhle nafúknutie, ktoré trvá niekoľko dní, na nič nečakajte a informujte svojho lekára. Je to varovný signál tela, že sa niečo zmenilo. V najhoršom (nie častom) prípade to môže byť rakovina.

 

„OK, nafukuje ma, mám občas plyny, ale nemyslím si, že je to niečo vážne“

 

      V poriadku, nikto predsa nechce hneď maľovať čerta na stenu. Stačí trochu uvedomelosti a všetko sa môže napraviť bez toho, aby ste sa museli vidieť s lekárom. Nechceme kategorizovať, ale isto uznáte, že my Slováci máme taký nemilý zvyk jesť rýchlo, bez prežúvania, v strese a ešte si pri tom stihneme aj pokecať. Možno na začiatok pomôže práve zmena toho, ako jeme.

      V ideálnom prípade by sme mali:

 

jesť v pokoji adekvátne množstvo (neprejedať sa), prežúvať každé sústo, nerozprávať počas jedla (hltáte plyny), nezapíjať jedlo sýtenými nápojmi (+ ešte aj cez slamku) a celkovo nepomáhať preĺtaniu jedla nápojmi (opäť raz – stačí dostatočne žuť!). Vyskúšajte aj pravidelný pohyb, prechádzky, jedzte menej často a najmä nie príliš neskoro. Vyvarujte sa príliš tesnému oblečeniu!

 

 

Stav: „ som nafúknutý/á a potrebujem pomoc“

 

      Čo robiť, keď je zle? Pomôže čaj, respektíve odvar z byliniek. Najlepšie z mäty (písali sme o nej tu), medovky, anízu, odvar zo zázvoru (o tom, ako a prečo funguje tiež tu). Ďalej sa odporúča lyžička mletej rasce (rovno z lyžičky do úst), môžete požuť koriander, kôpor, majorán. Ideálne by bolo, keby sa tieto bylinky pravidelne objavujú vo vašich jedlách. Ochutia jedlo a vám pomôžu aj po zdravotnej stránke. Okrem byliniek môžete siahnuť po aktívnom rastlinnom uhlí (nie živočíšnom). My máme uhlie z kokosových škrupín v práškutabletkách, záleží, čo vám viac vyhovuje. Funguje na princípe adsorpcie, teda mechanicky na seba nabaľuje „zlotu“ a vyprevadí ju z tela von. Podrobnejšie sme to opísali v našom dávnejšom článku.

 

      Pomôcť by mali aj lieky s obsahom simetikonu. Nie je to však liečba a ani neznižujú tvorbu plynov.

 

      A čo dlhodobé riešenie? Okrem hore uvedených zmien sa odporúča užívanie probiotík s každým denným jedlom. Najlepšie

takých, v ktorých bude iba to, „čo treba“. Teda bez laktózy, lepku, zbytočných lepidiel, aditív. Ak máte ťažkosti pravidelne, nájdite si probiotiká, ktoré vám vyhovujú a užívajte ich dlhodobo (+ samozrejme hľadajte príčinu svojich ťažkostí). Čo sa zloženia týka, hľadajte v nich predovšetkým kmene Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus. Dopomôcť si môžete aj tráviacimi enzýmami. Enzýmy sú potrebné bielkoviny a biokatalizátory, ktoré spôsobujú chemické reakcie pre príjem živín. Funkcia enzýmov však nie je len štiepenie cukrov, bielkovín a tukov. Vďaka nim je potravina správne spracovaná a nezanecháva po sebe v organizme nespracovaný "nános", ktorý v konečnom dôsledku hnije, spôsobuje tráviace ťažkosti a tie z dlhodobého hľadiska spôsobujú rôzne civilizačné choroby.  

 

      Čo by ste nemali robiť? V žiadnom prípade sa neodporúča svoje plynné a nafukovacie problémy dlhodobo riešiť  antacidami, kolovými nápojmi, či pivom (treba k tomu niečo dodať?).

 

      Nezabúdajte, nič - žiadne bolesti ani kŕče, ani nafukovanie nemajú trvať dlho. Vždy hľadajte príčinu, už to píšeme dookola, ale je to naozaj tak. Všetky tipy, ktoré vám podsúvame sú síce zväčša prírodného pôvodou, ale ani to neznamená, že s vaším problémom nič neurobíte a budete donemoty piť nejaký čaj. Tak to žiaľ nefunguje - všetkého veľa škodí. Ak sa vám nechce k lekárovi, lebo ste o ňom počuli nie zrovna lichotivé recenzie, šup na net a googlite iného. Hoci aj v inom meste, vaše zdravie si to zaslúži. A pokojne sa s nami v komentári podeľte o vaše triky -  čo zaberá, keď sa cítite ako taký malý balónik? Tešíme sa na vás v ďalšom článku, dovtedy dovidenia! Všetky spomenuté produkty nájdete skladom na www.plantkissed.sk

 

Zdroje článku:

What’s causing that belly bloat?

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/whats-causing-that-belly-bloat

 

Pathophysiology, Evaluation, and Treatment of Bloating

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/

 

Abdominal Bloating: Pathophysiology and Treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816178/

 

Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991532/

 

11 Proven Ways to Reduce or Eliminate Bloating

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-ways-to-reduce-bloating

 

Flatulence

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/flatulence

 

(Za)chráňte svoje črevo - nové riešenia tráviacich problémov

Igor Bukovský

 

      

Čarovné adaptogény

Share on Facebook
Please reload

Sledujte nás
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

ODOBERAJTE NOVINKY

SOCIÁLNE SIETE

  • Facebook - Bílý kruh
  • Instagram - Bílý kruh